Energia solară
Toată energia de pe Pământ vine de la Soare !
Există unele excepții, cum ar fi descompunerea atomilor într-o reacție nucleară sau energia mareelor, dar toate celelalte energii își au originea în Soare. Chiar și combustibilii fosili au fost cândva plante și animale vii care au stocat CO2 în celulele lor atunci când au crescut. Sub o presiune enormă și perioade lungi de timp, acestea s-au transformat în petrol, cărbune și gaze naturale.
Sursa imaginii: IBC Solar realisiert größtes Einzelprojekt in Indien – pv magazine Deutschland (pv-magazine.de)
Dar energia provenită direct de la Soare este o altă problemă. Atât timp cât soarele va străluci (și asta va dura miliarde de ani), energia este aproape gratuită și 100% regenerabilă. O puteți simți ca o căldură pe piele - sau o puteți folosi ca electricitate, transformată prin intermediul panourilor solare (denumite și panouri fotovoltaice).
Cum se folosesc panourile fotovoltaice?
Tehnologia fotovoltaică a fost din ce în ce mai utilizată în Europa ca sursă de energie durabilă și regenerabilă. Multe țări din Europa și-au stabilit obiective ambițioase de creștere a utilizării energiei solare pentru a reduce emisiile de carbon și a combate schimbările climatice. Germania, de exemplu, a fost un lider în ceea ce privește adoptarea energiei solare, datorită sprijinului său puternic pentru stimulente și politici în acest domeniu. Alte țări precum Spania, Italia și Țările de Jos au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a capacității lor instalate de energie solară în ultimii ani. În general, viitorul pare luminos pentru tehnologia fotovoltaică în Europa, pe măsură ce continentul continuă tranziția către surse de energie mai curate și mai ecologice. În același timp, țări precum China, SUA și India utilizează din ce în ce mai mult potențialul sistemelor fotovoltaice ca o modalitate ecologică ieftină de a stimula dezvoltarea economică.
Domeniul de aplicare al sistemelor fotovoltaice este larg: în timp ce sistemele montate la sol, cum ar fi cel prezentat mai sus, pot prelua rolurile ocupate anterior de centralele electrice pe bază de combustibili fosili, sistemele fotovoltaice mai mici preiau un rol din ce în ce mai important în decarbonizarea gospodăriilor și descentralizarea sistemului energetic. În prezent, sistemele fotovoltaice sunt amplasate pe acoperișuri, montate pe balcoane în apartamente sau chiar integrate în structura caselor. În plus, sistemele fotovoltaice pot contribui la adaptarea la schimbările climatice:
- fie ca așa-numitele sisteme agro-PV, oferind umbră culturilor sau turmelor de animale,
- fie ca parte a infrastructurii de mobilitate, umbrind pistele de biciclete sau chiar autostrăzile.
Vor exista evoluții ulterioare?
Cu ajutorul noilor invenții, cum ar fi foliile fotovoltaice ultra-subțiri sau lacurile (vopselele), dezvoltarea este departe de a se fi încheiat și ne putem aștepta să vedem utilizarea sa răspândită în tot mai multe domenii. Exemple în acest sens sunt primele autoturisme și autobuze echipate cu acoperișuri fotovoltaice pentru a-și încărca bateriile în timp ce merg (sau stau) în soare.