De la navigaţie la electricitate

Sub formă de mori de vânt sau bărci cu vele, oamenii folosesc energia eoliană de secole. În prezent, energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă importantă și în creștere rapidă în Europa, jucând un rol semnificativ în tranziția regiunii către un sistem energetic mai durabil și cu emisii reduse de carbon. Țările din Europa au investit masiv în energia eoliană, atât pe uscat, cât și în larg, pentru a exploata puterea vântului și a genera energie electrică curată.

În ultimii ani, Europa a înregistrat o creştere substanţială a instalării turbinelor eoliene, ţări precum Germania, Spania, Regatul Unit și Danemarca fiind lideri în ceea ce privește capacitatea de producere a energiei eoliene. Parcurile eoliene offshore, în special, au înregistrat o creștere semnificativă, deoarece pot capta vânturi mai puternice și mai constante în comparație cu amplasamentele de pe uscat.

Care sunt obiectivele UE?

Uniunea Europeană a stabilit obiective ambițioase în ceea ce privește utilizarea energiei regenerabile, cu un accent deosebit pe energia eoliană. Directiva UE privind energia regenerabilă vizează creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic global la 32% până în 2030, iar energia eoliană ar trebui să joace un rol-cheie în atingerea acestui obiectiv.

Progresele în tehnologia turbinelor eoliene au contribuit, de asemenea, la creșterea energiei eoliene în Europa. Sunt dezvoltate turbine mai mari și mai eficiente, care permit creșterea producției de energie și reducerea costurilor. Inovațiile în domeniul tehnologiei eoliene offshore plutitoare deschid, de asemenea, noi posibilități de utilizare a energiei eoliene în ape mai adânci.

Privind în perspectivă, viitorul energiei eoliene în Europa pare promițător. Investițiile continue în energia eoliană, împreună cu îmbunătățirile în stocarea energiei și integrarea în rețea, vor contribui la depășirea provocărilor legate de natura intermitentă a energiei eoliene. Cu un angajament puternic față de durabilitate și acțiunile climatice, Europa este bine poziționată pentru a-și extinde în continuare utilizarea energiei eoliene și pentru a deschide calea în tranziția globală către surse de energie curate și regenerabile.

Care este viitorul energiei eoliene?

Cu toate acestea, în unele țări există o problemă din ce în ce mai mare cu extinderea instalațiilor de energie eoliană, fie din cauza rezistenței locale față de creșterea deranjamentelor acustice (la neplăcerile acustice crescute), fie din cauza unor considerente ecologice - în special protecția păsărilor, liliecilor sau insectelor pe cale de dispariție.

Interesant este faptul că dezvoltarea turbinelor eoliene este departe de a se fi încheiat, țări precum Spania, Turcia sau Germania inventând noi modalități de utilizare a vântului pentru producerea de energie. Câteva exemple în acest sens pot fi văzute aici: Acolo unde protecția păsărilor este o problemă importantă, s-ar putea utiliza sisteme vortex, precum acesta din Spania, în care, în loc de rotoare, stâlpii vibratori generează electricitate.

O altă utilizare interesantă este acest exemplu din Turcia, unde vântul generat de trafic este utilizat în apropierea autostrăzilor. 


Chiar și noile instalații offshore par promițătoare, cum ar fi acest exemplu al start-up-ului german skysails, care utilizează zmeiele pentru producerea de energie.