Cine ne va furniza energia electrică regenerabilă în viitor?  

Pentru un sistem energetic neutru din punct de vedere climatic, va trebui să revizuim sistemul nostru actual.  Modul în care ne aprovizionăm cu energie electrică în prezent se bazează pe un sistem controlat la nivel central, rezultat al epocii combustibililor fosili. Deoarece dorim să înlocuim combustibilii fosili cu surse regenerabile de energie, trebuie să schimbăm și sistemul actual de distribuție. Momentan serviciile energetice centralizate produc electricitate și o distribuie prin intermediul rețelelor către casele și întreprinderile noastre. În acest fel, energia este transformată în electricitate în centrale electrice și distribuită consumatorilor prin intermediul unor linii electrice mari.

Dar putem vedea, de asemenea, că, pentru a produce o schimbare, ar fi necesară o modificare structurală majoră a sistemului energetic. Dar cum putem gestiona acest lucru?  În viitor:

  • vom avea mulți producători mici de energie
  • va fi o piață descentralizată
  • va exista o infrastructură electrică (cabluri etc.) în rețele la scară mică
  • consumatorii vor fi, de asemenea, și producători și vor avea un rol activ în sectorul energetic.

Beneficiile acestui nou sistem sunt clare: în loc să depindem de o centrală mare, există multe centrale mai mici. În cazul în care una dintre acestea are o problemă, le putem folosi în continuare pe celelalte. Aceasta înseamnă că noul sistem este mai rezilient: atunci când apare o problemă, este mai ușor să o izolăm și să se redreseze.

De asemenea, comunitățile pot deveni autosuficiente (ceea ce înseamnă că nu depind de un producător mare, care, de exemplu, poate impune prețuri ridicate) și pot utiliza multe suprafețe care în prezent nu sunt folosite pentru producerea de energie: acoperișuri de toate tipurile și, de asemenea, pereții expuși la soare. Acestea, la rândul lor, ar putea fi utilizate pentru umbrire: pistele de biciclete cu panouri solare deasupra nu se încălzesc atât de mult vara și sunt protejate de ploaie. Chiar și pe câmpuri, panourile solare ar putea fi instalate deasupra culturilor, reducând astfel nevoia de irigare în timpul verii.