Renovarea clădirilor
Europa are un patrimoniu arhitectural bogat. Acest lucru poate fi observat și în ceea ce privește vechimea locuințelor. Indicativ, pe baza recensământului din 2011, se observă că, deși în țări precum Finlanda, Slovacia, Grecia și Cipru doar 1 din 10 clădiri au fost construite înainte de 1946, în țări precum Danemarca, Belgia și Regatul Unit mai mult de 1/3 din case au fost construite înainte de 1946. În majoritatea țărilor europene, o mare parte a clădirilor au fost construite în perioada postbelică, între 1946 și 1980: aproximativ 45-50 % din fondul de locuințe din Germania, Statele Baltice, Grecia, Ungaria, Finlanda și Suedia a fost construit în această perioadă, procentul crescând la 50-60 % în Italia, Slovacia, Bulgaria și România.
Pentru a face locuințele mai eficiente din punct de vedere energetic și mai durabile, a existat un val de renovări ale clădirilor. Pe lângă atingerea obiectivelor de eficiență energetică, este important să se depună eforturi pentru a conserva patrimoniul arhitectural bogat, păstrând astfel valorile istorice și culturale și implementând în același timp soluții energetice moderne. Obiectivele privind consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon fac necesară renovarea clădirilor, care implică de obicei îmbunătățirea izolației, modernizarea sistemelor de încălzire și răcire și integrarea tehnologiilor de energie regenerabilă (de exemplu, panouri solare, pompe de căldură). Evoluțiile tehnologice, cum ar fi materialele izolante mai bune, ferestrele cu geam triplu și tehnologiile casnice inteligente care îmbunătățesc eficiența energetică contribuie, de asemenea, la acest efort. Combinate cu o forță de muncă calificată, renovările sunt mai eficiente.
Mai precis, inițiativa UE „Renovation Wave”, care este o strategie națională pe termen lung de renovare a clădirilor, vizează dublarea ratelor de renovare a clădirilor până în 2030, unele dintre obiectivele sale fiind combaterea sărăciei energetice și decarbonizarea încălzirii și răcirii.
Mai multe informații:
European Commission’s Renovation Wave Strategy
În plus, prin intermediul legislației, UE stabilește Directivele privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), impunând astfel standarde de performanță pe care țările trebuie să le respecte pentru a dezvolta strategii cuprinzătoare de renovare pe termen lung.
Pentru a încuraja oamenii să își renoveze locuințele, UE oferă diverse stimulente, cum ar fi granturi, subvenții, credite fiscale și împrumuturi cu dobânzi mai mici pentru a atenua povara financiară rezultată. În plus, se pune accentul pe renovarea locuințelor sociale, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale persoanelor cu venituri reduse și de a combate sărăcia energetică.
Informații suplimentare:
Supporting affordable and social housing in taking on the challenge of renovation