Ce loc ocupă reutilizarea sau cumpărarea de obiecte secondhand? 

În Europa, cetățenii sunt deosebit de interesați de soluțiile de durabilitate în multe aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Un aspect este reprezentat de obiceiurile lor de consum și impactul acestora asupra mediului. Pentru a face achiziții mai durabile, se recomandă alegerea produselor second-hand sau a produselor derivate din materiale reutilizabile. Conștientizarea problemelor de mediu, factorii economici și evoluțiile digitale facilitează tranziția către achiziții mai durabile. În special, creșterea cumpărăturilor online a fost deosebit de utilă pentru încurajarea acestui mod de a face cumpărături, punându-l la dispoziția unui număr mai mare de persoane care nu ar fi avut acces atât de ușor la magazinele second-hand. De asemenea, aceasta a sensibilizat consumatorii cu privire la aspectele legate de durabilitate și i-a făcut mai conștienți de beneficiile reutilizării.

Source: wikipedia.org User: Jimmyjazz

Beneficiile de mediu ale achiziționării acestor produse sunt numeroase și semnificative, deoarece acestea contribuie la reducerea atât a deșeurilor, cât și a cererii de produse noi. Acest lucru duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precum și la economisirea resurselor datorită creșterii duratei de viață a articolelor.

În plus față de beneficiile pentru mediu, beneficiile economice ale achiziționării unor astfel de produse sunt, de asemenea, semnificative. Costul crescut al vieții poate fi atenuat prin achiziționarea de articole second-hand, deoarece se economisesc bani în comparație cu achiziționarea de produse noi. Mai multe exemple de articole precum hainele, electronicele, mobila și vehiculele costă de obicei mai puțin atunci când sunt second-hand. În plus, repararea și revânzarea acestor produse reprezintă un sprijin important pentru economiile locale, deoarece contribuie la crearea de locuri de muncă în sectoare precum comerțul cu amănuntul și repararea produselor uzate astfel încât acestea să fie adecvate pentru revânzare.

Dar despre modă?

În ceea ce privește industria modei, există o tendință clară a consumatorilor de a cumpăra haine vintage și second-hand ca modalitate de a-și exprima conștiința ecologică, precum și promovarea și publicitatea de către întreprinderi a produselor obținute prin metode durabile. În special din cauza fast fashion, frecvența hainelor care ajung să fie aruncate este în creștere semnificativă, ceea ce are un impact asupra mediului. Folosind materiale reutilizabile, multe dintre aceste materiale aruncate pot fi refolosite, reducându-se astfel impactul lor asupra mediului.

Există ceva eforturi politice?

Deciziile politice, precum și aplicarea legislației pot avea o contribuție pozitivă la acest efort. Multe țări din Europa au pus în aplicare politici care încurajează reutilizarea și reciclarea bunurilor. Franța, de exemplu, a introdus legi împotriva deșeurilor, care promovează economia circulară, inclusiv măsuri de încurajare a reutilizării și reciclării produselor. Mai multe informații aici. Acțiunile întreprinse de guvernele din diferite țări sensibilizează cetățenii cu privire la mediu și contribuie la realizarea obiectivelor de mediu.

Pe scurt, se observă un comportament de consum durabil și mai etic, care îi face pe cetățeni să se simtă bine să facă alegeri considerate responsabile din punct de vedere social și al mediului. Această schimbare culturală promovează o reducere a supraproducției și încurajează o cultură a consumului mai responsabilă.