Dominația automobilelor individuale și ce trebuie făcut în această privință 

Mobilitatea și transportul sunt caracteristici esențiale ale vieții noastre economice și sociale, de la deplasarea zilnică la locul de muncă, vizitarea familiei și a prietenilor, lanțurile de aprovizionare globale pentru bunurile din magazinele noastre sau producția industrială, turismul și timpul liber... Libera circulație a persoanelor și a mărfurilor peste frontierele sale interne este o libertate fundamentală a Uniunii Europene (UE) și a pieței sale unice. Circulația în UE a condus la o mai mare coeziune și la o identitate europeană consolidată. Al doilea domeniu de cheltuieli ca mărime pentru gospodăriile europene, sectorul transporturilor contribuie cu 5% la PIB-ul european și angajează direct aproximativ 10 milioane de lucrători.

Transportul rutier este o parte importantă a existenței noastre cotidiene. Prețurile scăzute ale autoturismelor, prețul relativ accesibil al combustibilului, rețeaua de drumuri foarte ramificată, dar și accesibilitatea și confortul acestui tip de transport au dus la creșterea numărului de călătorii, de pasageri transportați, dar și de mărfuri, lucrători.

De ce ar trebui să folosim vehicule cu emisii reduse de gaze cu efect de seră?

Graph with data in Romanian

Sursa datelor: Statista

Emisiile de carbon generate de transportul individual cu mașina sunt în prim-plan. Oamenii își folosesc mașinile prea mult. Și există încă prea multe mașini cu motoare cu combustie internă. De asemenea, transportul cu vehicule grele de marfă (autobuze de marfă și de călători) reprezintă mai mult de un sfert din emisii. Ce se poate face? Putem reduce deplasările prin reprioritizarea și relocarea unor activități astfel încât acestea să nu mai necesite deplasări și prin alte măsuri, putem înlocui parcul auto cu unul mai eficient din punct de vedere al emisiilor sau putem trece la mersul pe bicicletă, pe jos sau pe trotinete electrice.  

O altă alternativă este un transport public accesibil, integrat, cu carosabil dedicat și piste pentru biciclete/scootere. De asemenea, distanțele de până la 4-5 km pot fi parcurse cu succes pe jos, în funcție de context și de sezon.

Parcările folosesc adesea mult spațiu, în orașe deja aglomerate, cu multe probleme de trafic. Construcția și întreținerea acestor parcări este responsabilitatea municipalităților, care operează singure sau recurg la parteneriate cu companii private. Parcările de tip „park & ride” trebuie să fie accesibile, accesibile și foarte bine conectate la infrastructura de transport public - astfel încât să poată contribui la reducerea utilizării individuale a automobilului.

Sursa imaginii: Wikimedia Commons