Cum arată transportul public?

Mijloacele de transport pe care le folosim pentru a ne deplasa depind de obicei de locul în care locuim. Până acum, în orașe, putem folosi diverse mijloace de transport pentru a ne deplasa, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne bazăm neapărat pe o mașină. La țară, lucrurile stau diferit. Aici, s-ar putea să existe puține mijloace de transport în comun disponibile; prin urmare, a avea o mașină este considerat indispensabil. Cum ar putea arăta oferta de mobilitate a viitorului?

Infrastructura de transport este responsabilitatea statelor, dar au fost create oportunități de finanțare pentru metrouri, căi ferate, poduri și autostrăzi, alte forme de transport public și privat. Orice mijloace de transport pot fi utilizate pentru transportul public, dar transportul public are nevoie în plus de benzi dedicate traficului urban, stații, gări/ autogări/ aeroporturi/ terminale de îmbarcare, care trebuie gândite în funcție de fluxurile de transport și de politica de stimulare a transportului public. De asemenea, sunt necesare parcări, stații de plată și mijloace moderne de informare (rezervări online, orare, reduceri din politica de prețuri, subvenții și altele).

Prima linie de metrou (tube, subway) a fost deschisă, în 1863, la Londra. În 1890 a fost electrificată. În prezent, fluxul de pasageri, care este absorbit de transportul urban subteran, este independent de condițiile meteorologice, de restricțiile de circulație/ blocajele de trafic. În majoritatea țărilor, căile de transport subterane sunt conectate cu trenurile normale și pe distanțe scurte, cu aeroporturile și comunică cu alte moduri de transport.

24 de țări europene au linii de transport urban subteran. Spania și Italia au cele mai multe orașe cu transport subteran din Europa (7). Metroul din New York are 472 de stații de metrou, care este cel mai mare număr pentru un sistem cu un singur operator. China are 40 de orașe cu linii de metrou.

Sursa imaginii: Henry1500, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Este transportul public doar pentru localnici?

Acestea pot fi utilizate de navetiști, pasageri în tranzit sau turiști. În unele cazuri, acestea dublează numărul de utilizatori ai transportului public. În Europa, navetiștii transfrontalieri sunt des întâlniți, valorificând pe deplin avantajele unui transport public bine organizat și integrat.  

Și este foarte fiabil în orașele mari. Portalurile de informare turistică recomandă utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale/închiriate, prin urmare traficul este supus multor reglementări și interdicții, iar parcarea - foarte dificilă. Abonamentele turistice includ, de obicei, acces gratuit la rețelele de transport public, ceea ce le face mai atractive pentru vizitatori.

Sursa imaginii: Pxhere

Cum arată un flux bun de transport?

Majoritatea sistemelor de transport public circulă pe rute fixe, cu puncte de îmbarcare/debarcare și stații stabilite. Serviciile frecvente funcționează în funcție de intervalul de timp (de exemplu, „la fiecare 10 minute”) mai degrabă decât în funcție de anumite momente ale zilei. Majoritatea orașelor dispun de aplicații de transport public, care pot urmări vehiculele și configura cele mai bune rute pentru destinațiile dorite.

Pasagerii folosesc adesea alte moduri de transport (mers pe jos, alte autobuze) pentru a accesa stațiile de metrou/autobuz/tramvai. De asemenea, aceștia au nevoie de pasaje dedicate, stații de autobuz, treceri de pietoni și sisteme de semaforizare. Unele stații de autobuz/tramvai sunt subterane sau supraterane, necesitând pasaje, scări rulante, ascensoare, parcări de tip „park and ride” sau alte conexiuni. Orientarea pasagerilor, în special în zonele foarte aglomerate și turistice, este foarte importantă pentru buna circulație a transportului.

Sursa imaginii: Pxhere

Cât ar trebui să coste transportul public?

O soluție pentru ca cetățenii să folosească transportul public este ieftinirea acestuia. Luxemburg are transport public gratuit din 2020, împreună cu măsuri coordonate pentru creșterea eficienței transportului public, sisteme de monitorizare, vehicule și tehnologii moderne. Rezultatele încep să fie observate - reducerea blocajelor în trafic, chiar și la orele de vârf.

Sursa imaginii: Wikimedia Commons

Alte municipalități pot oferi reduceri substanțiale și discounturi, pentru anumite categorii (studenți, persoane în vârstă). Atunci când tarifele de parcare sunt descurajante, rutele centrale sunt pietonale sau cu sens unic, sau nu sunt accesibile pentru mașini, singura alternativă rezonabilă este transportul public pentru toată lumea.

Investițiile în soluții inteligente de gestionare a traficului, remodelarea intersecțiilor și achiziționarea de autobuze și tramvaie noi, electrice, pot face diferența în zonele urbane centrale aglomerate. Acest lucru vine la pachet cu încurajarea oamenilor să meargă mai mult pe jos, să folosească bicicleta, partajarea/colectarea mașinilor sau orice alte soluții alternative.

Săptămâna europeană a mobilităţii este un eveniment anual, o campanie de sensibilizare și o inițiativă importantă a UE de sensibilizare cu privire la mobilitatea urbană durabilă, care are loc în fiecare an în perioada 16-22 septembrie. Ea culminează cu o zi fără mașini. Autoritățile locale sunt încurajate să folosească această săptămână pentru a încerca măsuri inovatoare de planificare, pentru a promova noi infrastructuri și tehnologii, pentru a măsura calitatea aerului și pentru a obține feedback din partea publicului.

În 2023, 3351 de municipalități din 45 de țări au participat la eveniment.