Transportul feroviar
Transportul feroviar joacă un rol fundamental în deplasarea pasagerilor și a mărfurilor pe distanțe mari, conectând orașe, regiuni și chiar țări.
Sistemul feroviar modern a apărut în timpul Revoluției Industriale din secolele XVIII și XIX.
Sursa imaginii: Freepik
Tipuri de transport feroviar
- Transport feroviar de călători - transport persoane
- Transport feroviar de marfă - transport materii prime, produse finite și mărfuri în vrac.
- Servicii feroviare specializate - transportul intermodal (combinarea transportului feroviar cu alte moduri de transport, cum ar fi camioanele și navele), transportul feroviar de mare tonaj pentru transportul încărcăturilor supradimensionate sau transportul feroviar turistic sau de patrimoniu.
Sursă imagine: Freepik
Călătoria cu trenul este o ocazie excelentă de a vedea peisajul rural al Europei de la fereastră, fără a fi deranjat de problemele de navigație. Cu toate acestea, nu toate țările europene sunt conectate de trenuri în aceeași măsură. Nu toată Europa oferă cele mai bune servicii feroviare.
În Europa de Vest, oricine poate călători cu trenul către aproape fiecare destinație. Permisul global Eurail este doar un exemplu de oportunitate bună de a economisi dacă călătoriți în mai multe țări într-un ritm rapid. În alte cazuri, există o oportunitate pentru un abonament regional. Acesta se numește „Discover EU”. Permisul Benelux este valabil pentru călătoriile între Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.
În Europa Centrală, trenurile sunt încă foarte fiabile, curate și eficiente. Orașe precum Praga, Viena și Budapesta sunt extrem de bine conectate. Acestea oferă o mulțime de plecări în fiecare zi.
În Europa de Est, călătoriile cu trenul devin mai dificile. Trenurile transfrontaliere sunt încetinite de procedurile vamale, dacă țările sunt în afara spațiului Schengen sau chiar în afara UE. Și, în unele cazuri, rutele secundare sunt abandonate, iar frecvența și viteza de circulație a trenurilor este foarte scăzută.
Fiecare țară are sistemul său de reduceri pentru tineri, vârstnici, copii sau alte categorii de călători. În multe țări europene, tinerii sub 26 de ani beneficiază de reduceri pentru biletele de tren. În alte țări, studenții au dreptul să călătorească la prețuri reduse. Există facilități semnificative pentru navetiști sau seniori.
Guvernele trebuie să investească în modernizarea transportului feroviar de călători, inclusiv în viteză, condiții de călătorie, gări, căi de legătură și sisteme moderne de rezervare.
Sursă imagine: Wikimedia Commons
Care sunt provocările și oportunitățile tranziției către surse de energie durabile în transportul feroviar?
Provocări :
- Modernizarea infrastructurii existente sau adaptarea acesteia la sursele de energie regenerabile necesită mulți bani;
- În sectorul feroviar, pilele de combustie pe bază de hidrogen și propulsia electrică cu baterii se află încă în stadii incipiente de dezvoltare
- Reglementările naționale, politicile incoerente și lipsa de viziune pot întârzia utilizarea energiei verzi în acest sector
- Costurile trecerii la tehnologii ecologice pot fi prohibitive pentru operatorii feroviari, în special în regiunile în care combustibilii fosili rămân relativ ieftini.
Oportunităţi:
- Beneficii pentru mediu: sursele de energie durabile pot reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, poluarea aerului și dependența de combustibilii fosili fini.
- Reducerea consumului de energie și a costurilor de exploatare pe termen lung.
- Posibilitatea de a transporta mărfuri voluminoase, în special utilizând transportul intermodal
- Standarde ridicate de siguranță - număr redus de accidente, precum și frecvență redusă a infracțiunilor (furt, vandalism)
- Inovație tehnologică: tehnologiile energetice durabile aduc inovație și progrese tehnologice în industria feroviară.
Sursă imagine: Freepik
Ce mijloace moderne de transport feroviar există?
Transportul feroviar este o modalitate foarte eficientă de a face naveta pentru angajați, studenți, vizitatori, persoane în vârstă sau tineri, care pot beneficia de prețuri reduse. Există, de asemenea, facilități pentru transportul bicicletelor clasice și electronice, al scuterelor sau al pasagerilor cu mobilitate redusă.
Trenurile de mare viteză (TGV, Eurostar, Freccia Rosa, AVE, altele) oferă legături rapide între orașe situate la o distanță de 1000 km (sau chiar mai mult). De asemenea, timpii de așteptare pentru îmbarcare și controalele de securitate sunt mai mici, comparativ cu zborurile. În plus, gările sunt adesea în zonele centrale ale orașelor, cu legături bune de transport public.
Exemplu: Thalys este un operator internațional de trenuri de mare viteză construit inițial în jurul liniei de mare viteză LGV Nord între Paris și Bruxelles. Această linie este împărțită atât cu trenurile Eurostar, care merg de la Paris sau Bruxelles la Londra, cât și cu trenurile interne franceze TGV. Thalys ajunge la Amsterdam și Köln, iar sistemul său este operat de Thalys International. Călătoria de la Bruxelles (Bruxelles-Sud) la Paris (Gare du Nord) durează în mod normal 1 oră și 22 de minute, pentru o distanță de aproximativ 300 de kilometri. Viteza maximă este de 320 km/h
Sursă imaginii: Flickr
Trenurile urbane sunt adesea legate de sistemul public de transport urban. Acestea sunt orientate spre conectarea persoanelor care locuiesc în suburbii la principalele zone de interes ale marilor orașe. De o importanță deosebită sunt liniile de tren care au fost construite pentru a conecta aeroporturile cu gările din orașe. Acestea transportă sute de mii de pasageri către/de la zborurile lor, aducându-i în centrul orașelor în mod ieftin și fiabil.
Sursă imagine: Pexels
Care este situația transportului de marfă?
Transportul de mărfuri este principalul mijloc de transport pentru produsele grele, cum ar fi oțelul, cerealele, produsele petroliere, cărbunele și minereurile de fier, lemnul și altele. Containerele sunt foarte ușor de utilizat, chiar și pe trenuri. Cu subvenții de stat bine direcționate și un sistem bun de gestionare a navigației (unul care ar putea evita întârzierile), costurile de transport sunt considerabil mai mici folosind căile ferate decât vehiculele auto.
UE a creat, de asemenea, o rețea feroviară care acordă prioritate transportului de marfă, prin realizarea mai multor „coridoare” internaționale orientate către transportul de marfă.
Transportul de containere, adică unul dintre tipurile de transport feroviar, este frecvent utilizat în transportul intermodal, adesea denumit transport combinat sau multimodal. Această formă de serviciu de transport este extrem de rentabilă și reduce impactul transportului rutier de marfă asupra mediului.
Un exemplu de transport intermodal cu ajutorul căilor ferate este atunci când un container cu mărfuri este livrat într-un port pe mare și apoi cu trenul către un depozit din centrul țării. De acolo, marfa este transportată cu camionul la punctul final de colectare. Același container încărcat este utilizat pentru întregul traseu, ceea ce reduce semnificativ timpul și costul serviciului.
Sursă imagine: Flickr
Transportul feroviar este o piatră de temelie a infrastructurii moderne de transport, oferind soluții de mobilitate eficiente, durabile și fiabile pentru pasageri și mărfuri deopotrivă. Semnificația sa istorică, inovațiile tehnologice și impactul pe scară largă asupra conectivității globale fac din transportul feroviar o componentă esențială a lumii moderne.