Από την ιστιοπλοΐα στον ηλεκτρισμό

Με τη μορφή ανεμόμυλων ή ιστιοπλοϊκών σκαφών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια εδώ και αιώνες. Σήμερα, η αιολική ενέργεια αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη και σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της ευρύτερης περιοχής σε ένα πιο βιώσιμο και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενεργειακό σύστημα. Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν επενδύσει σημαντικά στην αιολική ενέργεια, τόσο σε χερσαίες όσο και σε θαλάσσιες περιοχές, για να αξιοποιήσουν τη δύναμη του ανέμου και να παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει δει μια σημαντική αύξηση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία να πρωτοστατούν στην αιολική ενέργεια. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ειδικότερα, έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, καθώς αξιοποιούν ισχυρότερους και πιο σταθερούς ανέμους σε σύγκριση με τις χερσαίες τοποθεσίες.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια. Η οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα σε 32% έως το 2030, με την αιολική ενέργεια να αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.  

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των ανεμογεννητριών έχουν επίσης συμβάλει στην αύξηση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αναπτύσσονται μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες, επιτρέποντας την αύξηση της παραγωγής ενέργειας και τη μείωση του κόστους. Οι καινοτομίες στην πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία ανοίγουν επίσης νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας σε βαθύτερα θαλάσσια πεδία.

Κοιτάζοντας μπροστά, το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, μαζί με τις βελτιώσεις στην αποθήκευση ενέργειας και την ενσωμάτωση στο δίκτυο, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διακοπτόμενη φύση της αιολικής ενέργειας. Με ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα και δράση για το κλίμα, η Ευρώπη είναι σε πλεονεκτική θέση να επεκτείνει περαιτέρω τη χρήση της αιολικής ενέργειας και να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ποιο είναι το μέλλον της αιολικής ενέργειας;

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες υπάρχει εντεινόμενο πρόβλημα με την επέκταση των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, είτε λόγω της τοπικής αντίδρασης κατά των αυξημένων επιπέδων θορύβου, είτε λόγω οικολογικών ζητημάτων - ιδίως για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών, νυχτερίδων ή εντόμων. 

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών απέχει πολύ από το τέλος της, με χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία ή η Γερμανία να εφευρίσκουν νέους τρόπους αξιοποίησης του ανέμου για την παραγωγή ενέργειας. Μερικά παραδείγματα σχετικά είναι τα παρακάτω:
Στην περίπτωση κατά την οποία η προστασία των πτηνών αποτελεί σημαντικό ζήτημα, θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει συστήματα στροβίλων όπως αυτό στην Ισπανία, όπου αντί για ρότορες, δονητικοί πυλώνες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση είναι αυτό το παράδειγμα της Τουρκίας, όπου ο άνεμος που παράγεται από την κυκλοφορία των οχημάτων χρησιμοποιείται δίπλα σε αυτοκινητόδρομους. 

Ακόμη και οι νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις φαίνονται πολλά υποσχόμενες, όπως είναι το παράδειγμα της γερμανικής startup εταιρείας skysails, η οποία χρησιμοποιεί χαρταετούς για την παραγωγή ενέργειας.