Ποιος θα μας παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο μέλλον; 

Για ένα κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το σημερινό μας σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίο παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια στον σύγχρονο κόσμο βασίζεται σε ένα κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα που παρήγαγε η εποχή των ορυκτών καυσίμων. Εφόσον θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να αλλάξουμε και το τρέχον σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή, οι κρατικές εταιρείες παροχής ενέργειας παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και τη διανέμουν μέσω δικτύων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και διανέμεται στους καταναλωτές μέσω μεγάλων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά μπορούμε επίσης να διακρίνουμε ότι για να επέλθει αλλαγή, θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στο ενεργειακό σύστημα. Πώς όμως θα το διαχειριστούμε αυτό;  Στο μέλλον:

  • θα έχουμε πολλές μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας
  • μια αγορά που θα είναι αποκεντρωμένη
  • ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (καλώδια κ.λπ.) σε μικρής κλίμακας δίκτυα
  • οι καταναλωτές θα είναι επίσης παραγωγοί και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Τα οφέλη αυτού του νέου συστήματος είναι σαφή: Αντί να εξαρτόμαστε από μία μεγάλη μονάδα, θα υπάρχουν πολλές μικρότερες. Αν μία από αυτές έχει πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άλλες. Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό: Όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, είναι ευκολότερο να το βοηθήσουμε να αυτονομηθεί και να αποκατασταθεί.

Οι κοινότητες μπορούν επίσης να γίνουν αυτάρκεις (δηλαδή να μην εξαρτώνται από έναν μεγάλο παραγωγό, ο οποίος μπορεί για παράδειγμα να επιβάλει υψηλές τιμές) και να αξιοποιήσουν πολλές επιφάνειες που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για παραγωγή ενέργειας: στέγες κάθε είδους και τοίχους που εκτίθενται στον ήλιο. Αυτές οι επιφάνειες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για σκίαση: οι ποδηλατόδρομοι με ηλιακούς συλλέκτες από πάνω που μας προστατεύουν από τη ζέστη το καλοκαίρι και από τη βροχή. Ακόμη και στα χωράφια,  θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες πάνω από τις καλλιέργειες, μειώνοντας την ανάγκη για άρδευση το καλοκαίρι.