Source: http://www.freepik.com Designed by Freepik

Η Ευρώπη διαθέτει πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Αυτό μπορεί να φανεί και στην ηλικία της κατοικίας. Ενδεικτικά, με βάση την απογραφή του 2011, παρατηρείται ότι αν και σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Κύπρος μόνο 1 στα 10 κτίρια χτίστηκε πριν από το 1946 σε χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από το 1/3 των κατοικιών χτίστηκε πριν από το 1946. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ένα μεγάλο ποσοστό των κτιρίων κατασκευάστηκε κατά τη μεταπολεμική περίοδο μεταξύ 1946 και 1980: περίπου το 45-50 % του αποθέματος κατοικιών στη Γερμανία, τα κράτη μέλη της Βαλτικής, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50-60 %.

Κατοικίες που κατασκευάστηκαν μετά το 2000, ανά περιφέρεια επιπέδου NUTS 3, 2011 (% ποσοστό επί του συνόλου των κατοικιών)
Πηγή: Eurostat (Census hub HC53)

Προκειμένου να γίνουν οι κατοικίες πιο ενεργειακά αποδοτικές και βιώσιμες, υπήρξε ένα κύμα ανακαινίσεων κτιρίων. Παράλληλα με την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης, είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρηση της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, διατηρώντας έτσι τις ιστορικές και πολιτιστικές αξίες, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται σύγχρονες ενεργειακές λύσεις. Οι στόχοι για την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθιστούν αναγκαίες τις ανακαινίσεις κτιρίων, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν βελτιωμένη μόνωση, εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακά πάνελ, αντλίες θερμότητας). Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα καλύτερα μονωτικά υλικά, τα παράθυρα με τριπλά τζάμια και οι τεχνολογίες έξυπνου σπιτιού που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμβάλλουν επίσης στην προσπάθεια αυτή. Σε συνδυασμό με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι ανακαινίσεις είναι πιο αποτελεσματικές.
.

Source: http://www.freepik.com Designed by rawpixel.com / Freepik

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία Renovation Wave της ΕΕ, η οποία είναι μια εθνική μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης κτιρίων, στοχεύει στον διπλασιασμό των ποσοστών ανακαίνισης κτιρίων έως το 2030, με ορισμένους από τους στόχους της να είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα στη θέρμανση και την ψύξη. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Renovation Wave

European Commission’s Renovation Wave Strategy

Επιπλέον, μέσω της νομοθεσίας η ΕΕ θεσπίζει τις οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), επιβάλλοντας έτσι πρότυπα επιδόσεων τα οποία οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν για να αναπτύξουν ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης.

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, η EE προσφέρει διάφορα κίνητρα, όπως επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φορολογικές πιστώσεις και χαμηλότερα δάνεια για να μετριάσει την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ανακαίνιση των κοινωνικών κατοικιών, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

Περαιτέρω πληροφορίες:

Supporting affordable and social housing in taking on the challenge of renovation