Έχει σημασία αν μένω σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία;

Στην Ευρώπη, υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών που ζουν σε σπίτια (μονοκατοικίες) (53,3%) και αυτών που ζουν σε διαμερίσματα (46,1%). Τα σπίτια βρίσκονται κυρίως σε περιοχές γύρω από πόλεις, ενώ τα διαμερίσματα είναι πιο κοινά στα αστικά κέντρα.

Είναι οι μικρότεροι χώροι καλύτεροι γενικά;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η διαβίωση σε μικρότερους χώρους μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τα μικρότερα διαμερίσματα απαιτούν συνήθως λιγότερα οικοδομικά υλικά για την κατασκευή τους, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν λιγότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο χώρου που εξοικονομείται μπορεί να αποτρέψει την εκπομπή περίπου μισού τόνου CO2 κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός κτιρίου, που ισοδυναμεί με το περιβαλλοντικό κόστος μιας πτήσης απλής μετάβασης από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη ανά επιβάτη.

Τι γίνεται με την κοινή διαβίωση;

Η συγκατοίκηση, ή η κοινή διαβίωση, έχει θεωρηθεί τα τελευταία χρόνια ως μια προσιτή, βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή στέγασης. Επιτρέπει σε ομάδες ατόμων ή ακόμη και σε μεμονωμένα άτομα να μοιράζονται κοινούς χώρους διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικά υπνοδωμάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση του κόστους διαβίωσης, αλλά και τη δημιουργία μιας αίσθησης κοινοκτημοσύνης και την προώθηση κοινών ευθυνών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε αστικές περιοχές με υψηλή ζήτηση. Η συγκατοίκηση μπορεί να περιλαμβάνει ανακαινισμένες μονοκατοικίες, καταλύματα τύπου κοιτώνα, ακόμη και  κοινoτικές δομές ή συνεταιριστικές κατοικίες.

Source: http://www.freepik.com Designed by macrovector / Freepik

Σε γενικές γραμμές, η τάση στην Ευρώπη είναι οι επιλογές διαβίωσης που αξιοποιούν στο έπακρο τον χώρο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προωθώντας την κοινοβιακή διαβίωση για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών.

Επιπλέον πληροφορίες::