Μείωση της σπατάλης τροφίμων
Πώς μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;
Η σπατάλη τροφίμων και η κατανάλωση ενέργειας ανά θερμίδα που καταναλώνεται είναι θέματα που απασχολούν τις χώρες της ΕΕ. Τα προβλήματα αυτά προκαλούνται από ζητήματα που προκύπτουν σε όλη τη διαδικασία εφοδιασμού, όπως:
- Η έλλειψη προγραμματισμού γευμάτων έχει ως αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα να χαλάνε πριν χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκαν ή να χρησιμοποιείται υπερβολική ενέργεια για την προετοιμασία γευμάτων που τελικά δεν καταναλώνονται.
- Υπερκατανάλωση σε συνδυασμό με παρορμητική αγορά προσφορών που μπορεί να μην αξιοποιηθούν.
- Ελλιπής ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις ετικέτες ημερομηνίας «ανάλωση πριν» και «ανάλωση μέχρι», που οδηγούν σε σπατάλη βρώσιμων τροφίμων.
- Προβλήματα με τη συσκευασία των προϊόντων (π.χ. δεν αδειάζουν εύκολα).
- Αισθητικοί λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές στην απόρριψη τροφίμων, όπως χτυπήματα στα φρούτα κ.λπ..
- Έλλειψη αποτελεσματικών συσκευών για την καλύτερη προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν σύγχρονα ψυγεία, κουζίνες, φούρνους κ.λπ.
- Περιορισμένη και μερικές φορές λανθασμένη γνώση σχετικά με τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.
Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αρκετά χρήματα για ένα γεύμα καλής ποιότητας, το 2023 περίπου το 10% των τροφίμων που παρήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους καταναλωτές είτε μέσω του λιανικού εμπορίου είτε μέσω υπηρεσιών τροφίμων, ακόμη και εντός των νοικοκυριών, φαίνεται να σπαταλήθηκαν.
Περισσότερες πληροφορίες: Σπατάλη τροφίμων και πρόληψη της σπατάλης τροφίμων - εκτιμήσεις
Αυτό αντιστοιχεί σε 58 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων (131 κιλά/κάτοικο) που σε οικονομικούς όρους ισοδυναμούν με περίπου 132 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον στόχο Sustainable Development Goal 12.3 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή να μειώσει κατά το ήμισυ τα κατά κεφαλήν απορρίμματα τροφίμων παγκοσμίως σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτών έως το 2030 και να μειώσει τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων. Πέραν αυτού του στόχου, μπορούν να επιτευχθούν πρόσθετα θετικά αποτελέσματα, όπως:
- Συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αποβλήτων τροφίμων είναι μεγάλο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το διατροφικό σύστημα της ΕΕ.
- Συμβολή στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού με την αναδιανομή τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη, π.χ. μέσω κοινοτικών πρωτοβουλιών ανταλλαγής τροφίμων.
- Εξοικονόμηση ενός ικανοποιητικού ποσού χρημάτων από τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις εταιρείες.
Περισσότερες πληροφορίες: Απόβλητα τροφίμων
Με την υιοθέτηση στρατηγικών που θα μπορούσαν να επιλύσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τόσο τα απόβλητα τροφίμων όσο και την ενέργεια ανά θερμίδα που καταναλώνεται, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα της κατανάλωσης τροφίμων.