Utilizarea sistemelor de încălzire solară și a pompelor de căldură este un factor important în îmbunătățirea durabilității și eficienței energetice în gospodăriile europene.

Ce sunt sistemele de încălzire solară?

Source:

Aceste sisteme sunt instalate pe acoperișuri pentru a absorbi radiațiile solare și a le transforma în căldură. Mai precis, energia solară este utilizată pentru încălzirea apei sau, mai general, a unui fluid în scopul încălzirii sau furnizării de apă caldă. Încălzirea solară este considerată o soluție ecologică, deoarece utilizează energie regenerabilă și contribuie la reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Ce sunt pompele de căldură?

Source: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-heat-pump-outside-home_22118716.htm

O soluție importantă pentru a minimiza cantitatea de energie necesară pentru încălzire sau răcire este utilizarea pompelor de căldură, dispozitive pentru transferul căldurii dintr-un loc în altul. Un exemplu tipic este pomparea căldurii din aer sau din sol pentru a încălzi casele iarna și invers pentru a le răci vara. Avantajul acestora în ceea ce privește reducerea emisiilor și a consumului de energie este foarte semnificativ, deoarece nu produc căldură, ci doar o transferă.

Pot fi combinate cele două?

În Europa, obiectivele de reducere a consumului global de energie și a costurilor au fost atinse prin combinarea și utilizarea eficientă a sistemelor de încălzire solară și a pompelor de căldură. Gospodăriile din Germania, Italia și Spania au înregistrat reduceri semnificative între 62% și 84% ale facturilor la energie. În consecință, se reduce dependența de combustibilii fosili și se înregistrează progrese în atingerea obiectivelor europene de durabilitate energetică.

Informații suplimentare (în limba engleză):

Un nou raport:  fotovoltaicele și pompele de căldură au adus europenilor până la 84% economii la facturile de energie în 2022

Ce stimulente economice și de mediu există?

Pentru a pune în aplicare tehnologiile de mai sus, este necesar să se stimuleze atât sectorul de mediu prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru a reduce emisiile de CO2, cât și sectorul economic prin subvenții și împrumuturi cu dobândă redusă pentru a atenua costurile inițiale ridicate. Dimpotrivă, costurile inițiale și cerințele de spațiu, combinate cu eficiența scăzută în condiții dificile și absența unei radiații solare stabile, pot reprezenta o provocare pentru implementarea acestora. În ciuda acestor provocări, integrarea tehnologiilor este în creștere în Europa datorită beneficiilor economice și de mediu semnificative.