Care sunt beneficiile mobilității active?

Mobilitatea activă este una dintre cele mai importante modalități de a economisi energie. Nu numai că economisiți energie, dar vă îmbunătățiți  sănătatea fizică și mentală mergând pe jos sau cu bicicleta.

Multe orașe europene sunt construite mai degrabă pentru pietoni decât pentru mașini. Motivul este vechimea lor de secole - au fost construite într-o perioadă în care oamenii mergeau mult pe jos. Doar în ultima sută de ani au apărut mașinile în peisajul urban.  

De exemplu, orașe mari precum Paris și Londra sunt mult mai ușor de parcurs pe jos, cu bicicleta și cu transportul public decât cu mașina. Alte exemple bune sunt Amsterdam și Copenhaga.

Sursă imagine: Pxhere

Atunci când mai mulți oameni merg pe bicicletă sau pe jos, calitatea aerului crește, iar comunitatea este mai sănătoasă pe termen lung. Promovarea mersului pe jos și cu bicicleta ar trebui să contribuie la dezvoltarea unui stil de viață sănătos și la creșterea siguranței rutiere, ceea ce ar putea fi benefic pentru orice comunitate.

Accesul limitat la mașini și un sistem de transport în comun multimodal care să asigure conexiunile cu sistemul feroviar vor fi un avantaj pe termen lung pentru fiecare oraș.


Sursă imagine: Freepik

Cum beneficiază orașele de mersul pe jos?

Modul pietonal este o componentă importantă a rețelelor urbane. Acesta interacționează cu alte mijloace de transport (automobile, biciclete, transport în comun).

Orașele favorabile pietonilor oferă câteva avantaje cheie:

  • Încurajează activitatea fizică,  creșterea nivelului de activitate fizică, care poate reduce riscul de obezitate, boli de inimă și alte boli cronice.
  • Aer mai curat: reducerea poluării aerului, îmbunătățirea sănătății respiratorii a locuitorilor.
  • Accesul la facilități: ușurința cu care rezidenții au acces la facilități precum magazine, restaurante, parcuri și transport în comun, sporind confortul.
  • Conservarea spațiilor verzi: prioritate acordată spațiilor verzi și parcurilor, ceea ce conduce la conservarea biodiversității, răcorirea urbană și sănătatea generală a mediului.
  • Economii de costuri: reducerea costurilor de transport pentru rezidenți, inclusiv a cheltuielilor de combustibil, întreținere și parcare.
  • Mai puțină dependență de automobile: reducerea nevoii de rețele rutiere extinse și de infrastructură de parcare, eliberând spațiu pentru alte utilizări.

Cât de popular este ciclismul în Europa?

Bicicleta reprezintă o parte din ce în ce mai mare a mobilității. Este un mijloc de transport sănătos, ecologic și flexibil, care contribuie la realizarea de economii și la crearea de locuri de muncă. Utilizarea bicicletei este deja foarte populară în unele țări europene, cum ar fi Țările de Jos și Danemarca.  

Cu toate acestea, rămân multe de făcut în ceea ce privește siguranța și infrastructura adecvată pentru bicicliști în întreaga UE. Deși cadrul de reglementare privind mersul pe bicicletă este stabilit la nivelul statelor membre, cu acțiuni concrete la nivel local, UE oferă consiliere privind cele mai bune practici și sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii. 

Un studiu Euro barometru estimează că există 1 miliard de biciclete în lume - aproximativ la fel de multe ca autoturismele. Cu toate acestea, există diferențe mari între statele membre ale UE. Un raport 2020 arată că, în timp ce utilizarea autoturismelor rămâne dominantă, 8 % dintre cetățenii UE - în special în marile orașe - folosesc o bicicletă sau o trotinetă proprietate personală ca principal mijloc de transport zilnic, iar un procent suplimentar de 1 % utilizează zilnic biciclete sau trotinete comune. Cifrele sunt cele mai ridicate în Țările de Jos (41 %), urmate de Suedia (21 %). Între timp, utilizarea zilnică a bicicletei rămâne scăzută (1-5 % din călătorii) în aproximativ o treime din toate țările UE.

bikes

Sursă imagine: Euronews

Utilizarea bicicletei are mai multe beneficii pentru mediu și sănătate. Este un mijloc de transport accesibil și flexibil care aduce beneficii societății în ansamblu și membrilor săi în mai multe moduri. Ca activitate fizică regulată, mersul pe bicicletă reduce riscurile de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer și diabet. Bicicleta poate contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării aerului și a zgomotului. Ca mijloc de transport pe distanțe scurte, poate contribui la reducerea congestionării traficului și, prin urmare, a întârzierilor și a orelor de lucru pierdute. În plus, poate contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Ciclismul poate crea, de asemenea, noi locuri de muncă - cum ar fi fabricarea și comerțul cu amănuntul al bicicletelor, reparațiile și construcția și întreținerea infrastructurii, dar și, de exemplu, în domeniul cicloturismului. Bicicletele de marfă sunt acum o prezență familiară. Între timp, serviciile de livrare și de curierat pe bicicletă au cunoscut un boom de la începutul pandemiei și de la restricțiile și măsurile de sănătate publică instituite, care au dus la dezvoltarea rapidă a comerțului electronic.

Municipalitățile pot susține utilizarea bicicletelor prin:

  • Sponsorizarea întreprinderilor sociale sau a micilor magazine pentru închirierea, repararea sau depozitarea bicicletelor; organizarea de ateliere de bricolaj în domeniul întreținerii bicicletelor (acestea pot fi organizate prin parteneriate public-privat)
  • Acordarea de subvenții pentru achiziționarea primei biciclete - pentru studenți, tineri, familii sau pentru școli, cartiere
  • O mai bună organizare a traficului pe pistele de biciclete, închiderea unor străzi în weekend (permițând doar traficul pietonal/biciclete), identificarea și crearea de locuri suplimentare de parcare pentru biciclete, la prețuri accesibile
  • Organizarea de evenimente de masă pentru promovarea utilizării bicicletei - concursuri de îndemânare pe bicicletă, parade și marșuri tematice, concursuri cu chestionare legislative (acestea pot avea ca premii biciclete)

De exemplu, Bikekitchen Linz este, din 2009, un atelier de autoajutorare deschis și non-profit, un loc în care oricine își poate repara, moderniza, întreține sau modifica bicicleta. Atelierul de auto-ajutorare pentru biciclete funcționează într-un mod care economisește resurse, deoarece utilizează aproape exclusiv materiale existente și le reciclează.

Sursă imagine: Flickr

Un sistem de partajare a bicicletelor permite unui utilizator să ridice o bicicletă împrumutată dintr-o locație și să o returneze la o altă destinație. Partajarea bicicletelor a început în anii 1960 într-o formă simplă în Amsterdam; a continuat să evolueze prin inovații tehnologice către un model mai sofisticat de transport cu bicicleta în interiorul orașelor și s-a extins rapid în ultimul deceniu. Evoluția modelelor de afaceri și a investițiilor private continuă să remodeleze și să extindă în mod spectaculos aria de acoperire a serviciilor de bike-sharing, atât de mult încât popularitatea crescută a acestora se integrează acum în peisajul mai larg al unei economii de sharing emergente în centrele urbane din întreaga lume.  

Sursă imagine: Wikimedia Commons

Copenhagenize Index acordă puncte orașelor pentru eforturile lor de a restabili bicicleta ca mijloc de transport fezabil, acceptat și practic.

Peste 600 de orașe cu peste 600 000 de locuitori din toate colțurile lumii au fost evaluate pentru indicele din 2019. Trei sferturi din primele 20 de orașe sunt din Europa. Primul loc este pentru Copenhaga, cu un scor de 90,2%, urmat de Amsterdam (89,3%), Utrecht (88,4%), Anvers, Strasbourg ...

În viitorul nu foarte îndepărtat, când activitățile online le vor înlocui pe cele fizice într-un ritm mai mare decât a fost posibil în anii COVID-19, orașele trebuie să fie orientate în principal către pietoni și vehicule motorizate ecologice.